FURTUNA DE ZAPADA SI NINSORILE DIN NORD-ESTUL STATELOR UNITE

Zapada la aeroport „Uneori , destinul nostru se aseamănă cu cel al unui pom în iarnă. Cine ar putea să creadă că acele ramuri golașe vor înverzi și vor purta din nou flori? Noi speram însă și știm cu siguranță că așa va fi.”
Johann Wolfgang von Goethe

Vineri 8 februarie a.c., prognoza făcută de către meteorologi cu câteva zile înainte de această dată, potrivit căreia o ninsoarea abundentă însoţită de rafale de vânt de până la 65 km/h şi de o scădere semnificativă a temperaturii aerului se va abate asupra New York-ului, statelor Connecticut și Massachusetts, cu precădere în orașele Boston și Chicago, s-a adeverit. O adevărată  furtună de zăpadă s-a năpustit asupra acestei părți din nord-estul Americii. Primarii orașelor avertizau oamenii de pericol, îi rugau să se ferească de eventualele consecințe ale acestei furtuni și luau măsurile necesare.

Sigur că iarna este un anotimp frumos, dar când năvălește brusc, este de temut. Mașinile au început să alerge în acea zi spre supermarketuri, oamenii dorind să-și facă provizii pentru câteva zile. Mă aflam în frumosul oraș Stamford, din statul Connecticut.  În acea după amiaza soarele se ascunsese de-a binelea, cerul devenise cenușiu și începuse să ningă frumos, cu fulgi mari. Ningea ca-n povești, așa cum văzusem în anii copilăriei în nordul țării noastre – România. Cerul plumburiu își revărsa lacrimile; fulgii mari cădeau grăbiți, în linii drepte, perpendicular pe pământ. În câteva minute totul s-a acoperit cu o mantie albă de zăpadă. Priveam pe geam. Era frumos. Curând însă, lacrimile cerului înghețau în aer, începeau să se rotească haotic, vântul le stârnea și totul devenise zgomotos, amenințător. Știrile anunțau în continuare furtună de zăpadă intensă pentru orele serii, mai apoi – pentru orele nopții. Guvernatorul statului New York anunța suspendarea tuturor zborurile din și spre aeroporturile new-yorkeze.

După miezul nopții, din balcon veneau niște zgomote pe care nu le puteam identifica, ceva se mișca, ceva se deplasa, ușa din exteriorul casei prinsese viață războindu-se cu rafalele de vânt. Începuse să-mi fie teamă, dar locuitorii orașului erau obișnuiți cu aceste fenomene ale naturii, cu furtunile sau tornadele ce se mai abătuseră peste aceste locuri. Vreme de cinci ore, până spre dimineață, ascultam intensificarea rafalelor de vânt, cum se  repetau cu o frecvență din ce în ce mai mare.

Sâmbătă dimineața totul se liniștise, cerul mai arunca din când în când fulgii rămași în sacii săi albi-cenușii, peisajul era mirific, știrile relatau din oră în oră starea vremii și arătau imagini din diferite state afectate de furtună, grosimea plăpumii albe așternute peste case și drumuri, unele imagini dezastruoase, altele frumoase cu starea de bucurie a copiilor la vederea acestui peisaj.

Ne-am deplasat cu mașina printre sloiurile de gheață, spre supermarketuri. Străzile încă nu erau curățate, se anunțase deszăpezirea la orele prânzului. Unele magazine erau închise. De o parte și alta a șoselei brazii purtau pe brațele lor povara albă, minunată a zăpezii. În rest – liniștea unui tablou hibernal.

Furtuna a îngropat nord-estul Americii. În Boston, capitala statului Massachusetts, orașul cel mai mare din acea regiune nordică denumită și Noua Anglie și în Long Island, insula situată în statul New York pe care se află cartiere și suburbii ale orașului New York City, pe alocuri, zăpada ajungea până la doi metri înălțime, drumurile devenind impracticabile. Rafale intense de vânt au rupt liniile electrice şi au dărâmat copaci. Au existat și câteva decese. Un caz cutremurător s-a petrecut în zona orașului Boston, în care a fost implicat un băiat și tatăl său. Refugiindu-se în interiorul mașinii pentru a se încălzi, au murit asfixiați din cauza monoxidului de carbon, țeava de eșapament fiind blocată de zăpadă. Circulația pe autostrada care ducea la New York a fost închisă pentru scurt timp, traficul aerian anulat.

Și aveam bilet pentru plecare de pe aeroportul La Guardia din New York, spre aeroportul Raleigh-Durham din statul Carolina de Nord. Am intrat în panică, dar foarte curând, ninsoarea a încetat, duminică dimineața soarele și-a făcut apariția dar temperaturile erau scăzute. Măsurile luate de primarii localităților au readus situația oarecum la normal, starea de urgență declarată a fost anulată, circulația pe autostradă deschisă, zborurile reprogramate, angajații aeroportului căutând să satisfacă cerințele fiecărui pasager, într-un mod ordonat și civilizat, cu acel zâmbet încurajator pe buzele lor. În urmă au rămas pagubele și necesitatea remedierii lor grabnice.

Ajunsă în Raleigh, am privit ramurile golașe ale copacilor. Înmuguriseră. Pasărea Cardinal cu penajul său colorat în roșu, cu creasta pe care o poartă regește, tăiase aerul din fața mașinii, în preajma casei.

Semn bun, mi-am zis!

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.